Sedan lanseringen av TopSkills har intresset varit stort. Frilansare och konsulter inom IT/Tech och creative har registrerat sina profiler och låtit oss matcha dem med uppdrag. En som var tidig på bollen och som dessutom är den första att matchas med ett uppdrag är frontend utvecklaren Rasti, som snart avslutar sitt 6-månadersuppdrag. 

Berätta, vem är du?
Jag har en bakgrund inom backend utveckling, men jobbar idag framför allt med frontend. Jag är egentligen ny i konsultbranschen, det är med Topskills jag testar vingarna som min egen chef för första gången. 

Hur ser du på konsultlivet?
Jag tycker det är fantastiskt att konsulta, och har lovat mig själv att aldrig vara anställd igen. Det är framför allt friheten jag dras till, friheten att själva lägga upp arbetsdagen, semester, arvode osv. Sen är det även väldigt kul att ha möjligheten att ständigt utvecklas och lära sig nytt. Men givetvis är det en stress som konsult att hitta uppdrag, och att tycka om och trivas med uppdrag man hittar. Jag hade tur som så snabbt matchades genom TopSkills.

Men det är även bra med ett eget kontaktnät, bra kontakter är A och Ö. 

Upplever du en skillnad mellan att börja ett nytt uppdrag vs börja på ett nytt jobb som anställd?
Jag har ju egentligen bara en referens, mitt nuvarande uppdrag som jag fick genom TopSkills. Jag kände mig välkommen till arbetsplatsen direkt när jag inledde uppdraget och har supertrevliga kollegor som tar hand om mig. Om jag inte skulle trivas hade dock steget mot något annat varit kortare, dvs det är lättare att hoppa från uppdrag till uppdrag vilket är en stor del i varför jag ville bli konsult. 

Om du drömmer framåt, hur ser det ut?
Jag skulle vilja jobba i ett litet team som fullstack developer, gärna på Spotify, men fortfarande som konsult. Dock skulle jag kunna tänka mig ett flera år långt uppdrag om jag skulle få chansen att konsulta för dem. Jag tycker att Spotify ligger i framkant och är ett medvetet bolag med moderna arbetssätt, produkt och organisation. De har hela paketet.

Om några månader går Rastis första uppdrag som konsult mot sitt slut, och om allt vill sig väl sätter han då kursen mot Berlin. Planen är att fortsätta som konsult på distans och även smaka på livet som digital nomad. Vilket man får säga minst sagt ligger i tiden.

Till ni andra som funderar på ett liv som frilans och konsult skickar Rasti med två tips:

  1. Tveka inte, kör.
  2. Ta hjälp av Melanie på TopSkills.