Med många år inom branschen har TopSkills rekryteringsexpert Melanie sett det mesta när det kommer till arbetsintervjuer. Även om det inte finns ett exakt framgångsrecept att följa vet hon vad som brukar fungera och vad som oftast är mindre bra. Nu delar hon med sig av värdefulla tips att ha med sig i ryggsäcken när det är dags för en intervju med ditt drömuppdrag.

Vad är dina tre bästa tips för att lära känna bolaget inför en intervju?

 • Läs på! Inte bara på hemsidan utan via artiklar, nyheter och annat du kan hitta online.

   

 • Besök LinkedIn-profilerna för de personer du ska träffa. Se om ni har gemensamma kontakter eller nåt annat gemensamt som kan fungera som en “icebreaker” under intervjun.
 • Om möjligt, prata med någon du känner som jobbar eller har jobbat där. Det ger dig en bättre inblick och har du tur kanske personen till och med kan lägga in ett gott ord om dig internt. Tro mig – sådant väger tungt.

Finns det andra sätt att förbereda sig inför en intervju?

Självklart! Något jag tycker är viktigt men som många glömmer är att fråga din rekryterare eller kontaktperson vilken typ av intervju det är. Är det en tekniskt intervju där du kommer få skarpa case på plats att lösa, är det “lära-känna-intervjun”? Är det HR eller farfar (chefens chef) som du ska träffa? Vad vill de personerna ha ut av intervjun och vilken typ av frågor kommer de att ställa? Med den informationen till hands kan du fundera på vilka frågor du har till dem och hur du ska besvara deras frågor på ett så konkret sätt som möjligt.

Tiden går oftast snabbare än man tänker. Fundera ut vad som är viktigt för dig att ta reda på och förbered några frågor att ställa utifrån det. För att du ska kunna gå därifrån med så mycket matnyttig information som möjligt, kan det vara bra att tänka över dessa saker i förväg.

Det kan låta självklart men det är viktigt är att gå in i intervjun med ett öppet sinne. Försök att inte färgas för mycket av saker du hört om bolaget eller personerna, oavsett om det är positivt eller negativt. Gå dit med ett öppet sinne, en neutral inställning och skapa din egen uppfattning. 

En annan sak som många glömmer inför en intervju och som jag tycker är viktigt är att ha något att anteckna på. Det löser sig oftast och man kan anteckna i mobilen i värsta fall, men jag tycker att ett anteckningsblock ger ett förberett intryck och är trevligare än att plocka fram mobiltelefonen eller datorn. Du vill också lätt kunna se de frågorna du hade förberett och det kan vara skönt att inte behöva ha allt i huvudet, speciellt om man är lite nervös.

Melanies 3 dos och dont’s under intervjun

Do:

 1. Var så rak och konkret som möjligt i dina svar och fundera helst ut exempel i förväg som du kan använda.

 2. Ställ frågor och visa på nyfikenhet under hela intervjun. Bestäm dig inte under själva intervjun om du vill ha jobbet eller inte, gör det efteråt.

 3. Var ärlig och våga berätta vad du är bra på, men framförallt – var dig själv. Alla är vi medmänniskor i slutändan oavsett titel och roll.

Don’t:

 1. Prata aldrig negativt om en tidigare arbetsgivare, kollega eller chef.
 2. Ge inte ett för invecklat/detaljerat svar som tar väldigt lång tid eller svävar ifrån ämnet.
 3. Var inte luddig med vad du vill, tycker är kul eller vad du brinner för.