Många drömmer om att kunna ta med sig jobbet på en längre resa eller bo utomlands en period. Allt fler planerar dessutom att göra det när världen öppnar upp allt mer. I Cool Companys Frilansrapporten 2021 – Skärmfrihetens tid uppger 58 procent av svenskarna att de vill ta med sig jobbet på en längre resa eller en flytt utomlands för en tid. Bland unga i åldrarna 18-29 år är dessutom viljan som störst, 69 procent uppger att de skulle vilja åka iväg och distansjobba genom skärmen. Men hur lyckas man ta med sig jobbet på en resa och samtidigt vara produktiv?

Hur får man ihop drömresan med arbetet?

Möjligheten att ta med sig jobbet på en resa kan vara en spännande upplevelse. Att få lära känna helt nya miljöer, kulturer, städer och människor samtidigt som man kan fortsätta arbeta med sitt drömjobb, och dessutom fortsätta ha en inkomst. Det låter ju helt fantastiskt, men alla dessa spännande upplevelser kan också ha en negativ inverkan på ens produktivitet i arbetet.

Det är lätt att bli lockad av allt det nya och spännande, och man kan lätt hamna efter i arbetet. Genom att sätta deadlines och en att-göra-lista man håller sig till kan man underlätta arbetet och få ut det bästa av de två olika världarna. Lär dig mer om hur du upprätthåller produktiviteten på resande fot. Ta del av våra fem tips nedan!

1.Planera i förväg

Det absolut bästa tipset är att förbereda sig och planera i förväg. Om man tar reda på så mycket som möjligt i förväg blir det smidigare när man väl är på plats. Man kanske inte vill kompromissa med destinationen, men det är bra att veta förutsättningarna för sitt arbete på platsen i förtid. Något så simpelt som tidsskillnaden till Sverige kan vara bra att ha i åtanke, hur man kan jobba på den nya platsen i förhållande till arbetet i Sverige. Även om alternativen för boende kan vara begränsade bör man se till att man har en egen plats för arbete. Det är bra att i förväg fundera på vilken typ av arbetsplats som passar, och även se vilka alternativ som finns tillgängliga. 

Det underlättar att ta reda på så mycket som möjligt om destinationen, staden och landet man ska vistas i redan innan. Det kan vara allt från väder och klimat till politik och lagar, för att vara beredd på vad som kan ske.

2. Förbered en plan B

Det är alltid bra att ha en plan B, men det är extra viktigt när man reser. Oförutsedda saker som sker kan vara svårare att ta itu med i ett främmande land och med ett mer begränsat skyddsnät omkring sig. Om något skulle hända underlättar det att i förväg ha tänkt ut alternativa lösningar på problemen. Exempelvis är en powerbank bra att ha, ifall stället du tänkt arbeta på inte erbjuder möjlighet till att ladda din dator, mobil och andra verktyg. En plan B för boende om ens förstahandsval krånglar kan också underlätta.

Genom att förbereda alternativ i förväg blir det lättare att bemöta och tackla hinder på vägen.

4. Skilj på arbetstid och fritid

Självklart ska man uppleva och passa på att njuta när man bor eller reser utomlands, men alla spontana saker kan man inte hoppa på. Iallafall inte om man vill fortsätta vara produktiv i sitt arbete. Trots att en resa eller ett boende utomlands är en spänningsfylld upplevelse kan det lätt bli en stress. Därför är det bra att sätta upp olika tider för arbete och fritid och hålla sig till dem. Det kan handla om både fasta tider för arbetet eller att man inför varje vecka eller månad sätter upp en plan för fritid och arbetstid beroende på periodens förutsättningar.

Ännu ett sätt att kunna skilja på arbetstid och fritid är att ha en bra arbetshörna i hemmet, undersöka om det finns något coworking space i närheten eller hitta ett mysigt café som blir ens arbetsplats.  

3. Skapa rutiner

Även om det är spännande att besöka och uppleva nya platser är det viktigt att man skapar en rutin för att kunna fortsätta vara produktiv i sitt arbete. Steget till att spontant vilja hitta på fler saker är för många kortare än hemma i Sverige. Man måste få utforska och uppleva det nya hemmet, men också se till att skapa rutiner som passar ens nya vardag. 

Det är inte bara de som har en nio-till-fem tillvaro som kan ha rutiner, även om man har flexibel arbetstid är det bra att sätta rutiner för de tillfällen men arbetar. Det tar lite tid att få in nya rutiner, men när de väl är invanda är det värt det. För vissa kan det vara lättast att applicera och anpassa samma rutiner i arbetet som man hade hemma för att kunna vara produktiv även på en helt annan plats. Andra föredrar och har lättare för att skapa sig nya rutiner anpassade efter sitt nya normala.

Rutiner gör att man kan spara tid och bli ännu mer produktiv på arbetet, och på så vis också få ut mer av sin fritid. Få inspiration till att maximera din produktivitet, lyssna på driva-egets podcast.

5. Dra nytta av din nya plats

Att få uppfylla en dröm om att bo utomlands en period och insupa livet och kulturen på en ny plats kan ge energi som man kan utnyttja även i sitt arbete. När man skaffar sig nya vänner och bekantskaper breddar man dessutom sitt kontaktnät. Något som är bra både i sitt privatliv men också professionellt. Genom att lära känna lokalbefolkningen lär man sig också om andra kulturer och deras syn på saker, vilket kan ge nya idéer till ens egna arbetsliv.

Hitta ett nytt uppdrag att ta med dig utomlands

Många av TopSkills uppdrag går att arbeta med på distans. Det kommer in nya uppdrag löpande. Ta del av våra aktuella uppdrag och starta din nya resa direkt.